Houtsoorten.nl

 
 

Er zijn in de wereld tienduizenden houtsoorten, waarvan er ongeveer duizend commercieel worden gebruikt.

In Nederland en België zijn ongeveer 200 soorten in gebruik, en daarvan ruim 100 regelmatig.


Herkenning van al die houtsoorten is niet altijd even eenvoudig. Een collectie monsters waarvan de naamgeving vastligt, is dan onontbeerlijk.


De houtmonsters zijn in verschillende collecties ondergebracht, en ingedeeld naar herkomst (Nederlandse of Wereldwijd), gebruikersdoel (meubelmakers) of specialiteit (FSC soorten).

De collecties zijn te koop als complete sets inclusief een fraaie kist, maar de monsters kunnen ook los geleverd worden.


De monsterkisten zijn bedoeld voor architecten, meubelmakers, verkopers van parketvloeren, interieurbouwers, houtdraaiers en mensen met een passie voor hout.

U kunt uzelf en uw klanten met behulp van de monsters op eenvoudige, doch doeltreffende wijze kennis laten maken met de verschillende aspecten van bepaalde houtsoorten.

 

 

Iets over mijzelf

 

Al 30 jaar verzamel ik houtsoorten van over de hele wereld, en heb 60 jaar beroepshalve met houtsoorten gewerkt (handel, stammen zagen, drogen schaven en bewerken). Eens kreeg ik van een grote houthandel een kist met de meest voorkomende 50 houtmonsters die ze toen verhandelden.

Die houthandel is er niet meer, maar ik wel. Op deze basis en de maten van die houtmonsters ben ik een 25 jaar geleden zelf kisten gaan maken. Dat waren toen ca. 50 monsters, nu heb ik 230 verschillende soorten monsters.

De laatste 30 jaar ben ik FSC houtsoorten gaan verzamelen en geeft ze nu uit in een decoratieve kist uiteraard van FSC hout.
Ook de Nederlandse soorten (die hier voorkomen) verzamel ik door de kapvergunningen van diverse gemeenten bij te houden. Dit hoeft dus niet altijd inlands hout te zijn, maar hout wat hier groeit. Een voorbeeld is de ginkgo, een boom waarvan men dacht dat die uitgestorven was, en waarvan alleen fossielen bestonden. Tot men hem in China vond als levend exemplaar.

Zo weet ik van de meeste soorten van over de hele wereld wel wetenswaardigheden en ben dus gegrepen door hout. Tenslotte: De schoonheid van hout is niet te koop, het behoort aan hen die het zien, het begrijpen en er van kunnen genieten.

 

Wiebe van Slooten.

 

Een Unieke collectie houtsoorten

De nummering en naamgeving van de houtmonsters loopt volledig parallel aan:


“Het Houtvademecum” 11e druk.

Uitgever: Vakbladen.com & Smartwave, Zwolle

Isbn: 978.90.828.172.94